Inloggen kennis database

Je bijsluiter gemist?

Als we het over de eigenschap nieuwsgierig hebben, heeft dit over het algemeen een toch wat negatieve bijklank. Het heeft al snel iets opdringerigs.

Behalve wanneer we bijvoorbeeld met vakantie op reis gaan naar een vreemd land. De meesten van ons bereiden zich dan al voor door reisgidsen en boeken te lezen. Eenmaal op de plaats van bestemming gaan we op avontuur uit waarbij we proberen om zoveel mogelijk te ontdekken van het landschap, de bevolking, de cultuur. Of we laten ons ter plaatse voorlichten door een gids, die ons alle bijzonderheden vertelt.

De eigenschap nieuwsgierig komt ons dan goed van pas en ervaren we als positief.

Een ander voorbeeld is, wanneer we ons een nieuwe auto aanschaffen of een gebruiksvoorwerp. Ook dan komt onze nieuwsgierigheid ons goed van pas om zeker te weten, dat we het maximale rendement halen uit onze aankoop. Je zult maar een auto kopen om vervolgens na een paar jaar erachter te komen, waar een bepaalde knop op het dashboard voor dient.

Er zijn -vooral veel mannen- die je alles kunnen vertellen over hun auto. En voor veel mensen geldt dat ze honderduit kunnen vertellen over dat vreemde land waar ze zijn geweest, met bewijsmateriaal aan de hand van van foto’s, films, kaarten etc.

Het bijzondere is, dat onze nieuwsgierigheid ons in de steek laat als we het hebben over onszelf. Het is altijd weer een verrassing om te merken, dat mensen nauwelijks weet hebben van hun van nature aanwezige eigenschappen en ze nauwelijks inzicht hebben in hun gedachten, hun overtuigingen, hun gewoontegedrag. Velen weten ook bijvoorbeeld met hun gevoelens geen raad of ze hebben moeite om goed te communiceren. Die mensen zeggen dan ook vaak, dat ze die kennis over zichzelf en een goede communicatie ook niet missen; “al die flauwekul over jezelf kennen of jezelf ontdekken…..”

En natuurlijk ontbreekt een deugdelijke gebruiksaanwijzing, die hebben we er bij onze geboorte niet bijgekregen. Geen bijsluiter! ‘Die hebben we toch ook niet nodig…ik ken mezelf toch?!’.

Je zou eigenlijk kunnen spreken van kinderlijke, onvolwassen reacties, want als we onze auto niet kennen, halen we er niet uit wat erin zit, maar als het om onszelf gaat, gaat deze vlieger blijkbaar niet op! En dan verbaasd zijn, als we situaties niet aankunnen of opzien tegen een gesprek of moeite hebben om onze woede in te houden of dingen maar uitstellen of ons maar verdoven met drank, sigaretten, een jointje of met te veel aan chocola óf nog erger: met te hard werken. Niet beseffen dat genoeg, genoeg is.

Dat komt ervan als je geen weet hebt van alle knoppen en instrumenten op je persoonlijke dashboard! Je jouw eigen bijsluiter niet hebt gelezen………..!

Het Gelijkspel (voorheen Het Polariteitenspel) en het boek Het Polariteitenspel verbindt, ‘die andere kant van jezelf brengt je in evenwicht’, geven je een belangrijk inzicht in je persoonlijke bijsluiter. Ook het lezen van de andere blogs op deze website geven je daar een idee van. Het zet je niet alleen in je kracht, dit bewustzijn zorgt er gewoon voor dat je de maximale energie uit jezelf haalt.

Dit betekent dat je je nieuwsgierigheid niet alleen moet focussen op wat je hebt (huis, auto, moderne garderobe etc.) en wat je doet (vakantie, werk, hobby etc.) maar op wie je bent: weet hebben van je persoonlijke dashboard! Je beschikt bijvoorbeeld over nieuwsgierigheid als eigenschap van de polariteit ‘nieuwsgierig – respect’.

Respectvol omgaan met jezelf en met anderen is het logische gevolg van het benutten van je persoonlijke polariteiten en passie. Veel mensen halen echter niet uit hun leven wat er aan potentie inzit en dat betekent dat zij op hun ‘automatische piloot’ hun leven lang stationair draaien. Er verandert weinig tot niets. Hun communicatie beperkt zich tot overdracht en projectie. Ze doen wat ze altijd al deden en dat komt omdat ze denken zoals ze altijd al dachten.

Ik raad je van harte aan je daarom te verdiepen in je persoonlijk dashboard, om vervolgens op weg te gaan, want hoe zou het zijn om je hele leven een vakantiegevoel te hebben?!

Dit betekent overigens niet, dat je geen problemen tegenkomt en het betekent ook niet dat het leven niet gemeen kan zijn door ziekte en verlies. Het betekent wel, dat je voortaan elke situatie aankunt met alles wat je in je hebt en daardoor nooit aan het eind van de rit hoeft te zeggen: had ik nou toch maar mijn unieke persoonlijke bijsluiter gelezen en ernaar geleefd.