Inloggen kennis database

 

Inzicht in onszelf zorgt niet voor verandering, maar zonder inzicht verandert er zeker niets.

Een waarheid, een wijsheid, die je in alle culturen tegenkomt is bovendien, dat je de wereld (de ander) kunt begrijpen, pas wanneer je jezelf kent. Dit impliceert dus ook, dat wij moeite met het gedrag van anderen blijven houden, wanneer we geen weet hebben van wie wij zelf van nature zijn.

We hebben daarbij ons brein ter beschikking, dat eenvoudigweg (maar niet simpel) in theorie is op te delen in een reflexbrein, een reflectiebrein en een archiefbrein. Natuurlijk zijn hier al vele studies aan gewijd en even zoveel boeken over verschenen.

Voor dit artikel is het voldoende te weten dat ons reflexbrein wordt aangestuurd door prikkels van buitenaf, maar ook door onze ingesleten gewoonten en belemmerende overtuigingen. Ons gedrag en onze gedachten en gevoelens worden volautomatisch aangestuurd door onze reflex en het lijkt wel of ons gezonde verstand, ons reflectiebrein voortdurend het onderspit delft. In ons verleden hebben we vele overtuigingen over onszelf en over de ander aangeleerd. Als kind konden we niet anders dan alles voor waarheid aan te nemen. Bovendien zorgden onze emoties er nog eens voor dat alle beelden over onszelf flink werden verankerd in ons archiefbrein. Voorbeelden als: ik moet sterk zijn, geen emoties tonen, altijd mijn best doen, altijd voortmaken, altijd aardig gevonden willen worden, altijd perfect zijn etc. zijn voor velen nog steeds erg hinderlijk en raken hierdoor vaak gestrest.

Nederland telt op dit moment meer dan een miljoen mensen, die lijden aan burn-out-klachten. Stopt hier dit verhaal? Nee gelukkig niet, maar wat niet weet…….deert!! Het is daarom goed om inzicht te hebben in je belemmerende overtuigingen en ongezonde emoties om tegelijk te weten, dat die niets met het ‘hier en nu’ te maken hebben, maar uitsluitend gelinkt kunnen worden aan je verleden. Maar ho wacht eens even, waar komt dit besef vandaan? En hier zien we dan de functie van het meest belangrijke en menselijke deel van ons brein: ons reflectiebrein. Met dit unieke brein zijn we in staat ons de werkelijkheid over onszelf en over onze omgeving anders voor te stellen dan ons wordt ingegeven door ons reflexbrein. We kunnen ons verleden her-overwegen, we kunnen ons een toekomst voorstellen, die wij zelf willen beïnvloeden. Ons reflecterende brein geeft ons de mogelijkheid om bewust na te denken, nieuwe inzichten te ontwikkelen, verstandige keuzes te maken. Keuzes waar we gelukkig van worden.

Het belangrijkste instrument dat je hierbij tot je beschikking hebt is je van nature meegegeven pakket aan unieke eigenschappen in polariteit. Zie ze maar als de grond onder je bestaan. Het enige dat je hoeft te doen is ze te kennen en te voeden vanuit je behoeften en emoties. Het zijn werktuigen waarmee je je leven en dus ook je werk kleurt. Ons archiefbrein en ons reflexbrein zouden niets liever willen dan ons verleden maar te herhalen. Zij weten ook niet beter. Maar ons menselijk bewustzijn is gelukkig in staat deze twee te overstijgen. Het betekent in de eerste plaats je oorspronkelijke eigenschappen in polariteit leren kennen, want alleen in polariteit genereren ze energie. Laat je niet van de wijs brengen door typeringen, die je eenzijdigheid benadrukken zoals gepredikt worden door bv Insights, DISC, MBTI etc. Je bent veel meer dan een testresultaat. Pas ook op voor de valkuil dat jezelf identificeert met de functie die je vervult. Je bent veel meer dan dat. Het is zoiets als de ‘pop’ (de buitenkant) bevestigen en ‘de vlinder’ ontkennen. Wees alert!: wat je van jezelf niet weet……….deert!!

Je oorspronkelijke  eigenschappen in polariteit of in gelijkspel kennen en toepassen geeft een nieuwe energierijke  beleving  in alles wat je onderneemt zowel privé als in je werk. Het is jouw unieke ‘startpagina’, jouw groeiscenario.