Inloggen kennis database

                                                                               

Net als Geldgeluk niet bestaat of Bezitgeluk of Prestatiegeluk. Het is de misvatting van onze tijd dat wij het geluk willen vinden in alles wat ons dit geluk zou moeten geven: onze consumptieve en reactieve leef-modus.

Vandaar dat je vaak teleurgesteld of ontevreden je dagen slijt met continu die latente spanning of de dag van vandaag je dit geluk privé of in je werk zal brengen. Je scant voortdurend je omgeving, je collega’s, je leidinggevende en thuis, je partner, je kinderen, je vrienden of die zich wel zo gedragen als jij zou willen. Of jou geven wat jij van ze verlangt. Om nog maar te zwijgen van de mentale en emotionele impact van social media. Zo maak en voel je je afhankelijk en ben je een speelbal van alles wat er met je en om je heen gebeurt. Geleefd worden, heet dat.

Nee, om het echte geluk te ervaren zul je je focus moeten verleggen van de omgeving naar een zoektocht in jezelf. En dat zonder je te verliezen in zweverigheid of navelstaarderij.

Als we de zoektocht van ‘outside-in’ naar ‘inside-out’ volgen , komen we tot de ontdekking dat we het enige echte geluk  ervaren door ongelooflijk blij te zijn met wie je zelf van nature bent, die unieke ik, waarvan er maar één bestaat! en vervolgens met deze ‘nieuwe’ ogen kijken naar de werkelijkheid van elke dag.

Wat je hebt (bezit, auto, baan etc.) en wat je doet (hobby, werk etc.) geeft je hooguit plezier, je kunt er blij van worden, maar dit gevoel is altijd tijdelijk! Zodra een behoefte is vervuld, verdwijnt het prettige gevoel van blij zijn of tevredenheid en gaan we vervolgens weer op zoek naar een volgende ‘shot’ in wat we willen hebben of doen. Met op deze manier te leven blijft ‘gewoon gelukkig zijn’ onvindbaar.

Je kunt echt gelukkig zijn en blijven wanneer je ervaart dat alle eigenschappen, die van nature bij je horen, je maken tot wie je bent en wilt zijn. De meesten van ons kennen zichzelf zo niet. Jouw verleden heeft ervoor gezorgd dat je vooral een bepaalde ‘kleur’ eigenschappen van jezelf kent. Persoonlijke kenmerken die jou zijn gaan typeren. Er zijn ook heel wat persoonlijkheidstesten in omloop, die dat volstrekt ten onrechte ook nog eens bevestigen (meer daarover in een van de volgende artikelen: ‘Ik sta er gekleurd op’).

Want het zijn juist deze voor jou typerende eigenschappen die vrij gemakkelijk in de ‘stress-stand’ terechtkomen en je energie kosten omdat je op een eenzijdige manier naar jezelf en naar de werkelijkheid kijkt en deze dus ook zo ervaart, ten koste van geluk.

De oplossing is heel eenvoudig maar niet simpel. Het vraagt om inzicht en oefening.

Om het natuurlijk evenwicht in jezelf te herstellen, kun je ervoor kiezen om elke eigenschap van jezelf gelijk te laten spelen met de tegengestelde kant van deze eigenschappen. Alleen zo ontstaat er mentaal, emotioneel en fysiek balans, harmonie in jezelf, zichtbaar in je gedrag.

(Je zult op deze ontdekkingsreis zeker wat belemmerende overtuigingen en gedachten de baas moeten worden. Meer daarover in een volgend artikel: Wat niet weet, deert!) Het gevolg: de ontstane tegenstellingen in jezelf met elkaar verbinden geeft je je natuurlijke balans (bij je geboorte als cadeau meegekregen) weer terug. Je voelt je gelukkig, autonoom en authentiek. En vanuit deze kracht kijk je voortaan naar jezelf en je omgeving. Een omgeving, die niet verandert, maar door jou anders wordt ervaren omdat je er zelf anders naar kijkt! En alleen hier word je gelukkig van!! Anders gezegd: het voelt gewoon goed! omdat je je vrij en onafhankelijk voelt om evenwichtig met jezelf en je omgeving om te gaan.

Een mooi voorbeeld kan zijn dat je je ‘zorgzame’ kant voortaan weet te verbinden met die tegengestelde kant in jezelf, die het je mogelijk maakt om ook ‘ los te laten’. Of je altijd     ‘voor iedereen en alles verantwoordelijk voelen’ verbinden met je ‘hulpvragende’ kant. Deze verbindingen noemen we polariteiten. Het polariteiten-gedachtegoed is al eeuwen oud, maar is door onze westerse cultuur uit het zicht verdwenen en vraagt nu meer dan ooit om onze volle aandacht en toepassing.

Jouw polariteiten (je positief tegengestelde eigenschappen) voortaan inzetten geeft je geluk zowel in je werk, je studie, als ook privé.

Welke eigenschappen in polariteit bij jou horen? Lees het boek: ‘Het Polariteitenspel verbindt’ – die andere kant van jezelf brengt je in evenwicht –  en speel ‘Het Gelijkspel’, het enige gelijkspel, waarmee je wint! Voor jongeren vanaf 8 jaar is er ‘Het Junior Polariteitenspel’ verkrijgbaar.

Tenslotte: Werkgeluk bestaat niet! Jouw geluk laten doorklinken in je werk en in al je relaties wel! en is een pracht van een uitdaging.

Danny Warbout